Az elmúlt héten vállalkozónők támogatásával foglalkozó online rendezvényen vettem rész. Olyan jó érzés volt több nemzetiségű férfiak és nők között lenni és erről a fontos témáról beszélgetni, tapasztalatokat megosztani. Hogy miért? Mert a nők helyzete mindenkit érint, közvetve vagy közvetlenül. Nem meglepő, hogy a munka-magánélet, a család ellátásához köthető láthatatlan munka, az esélyegyenlőtlenség szókapcsolatok gyakran elhangzottak. Szerencsére az EU már foglalkozik egy ideje ezekkel a témákkal és nagyon jó statisztikai kimutatások állnak rendelkezésre, sok a tennivaló még ezen a területen is. 

A vállalkozónők, mint téma és támogatandó terület viszonylag új, az EU-ban is.

 Sűrűn találkozom azzal a kérdéssel, főleg férfiaktól, de nőktől is, hogy miért kell megkülönböztetni a vállalkozó nőket a férfiaktól? A vállalkozó az vállalkozó, és kész, nincs különbség nő és férfi között ebben a vonatkozásban. Egyrészt teljesen igazuk van a kérdést feltevőknek, hiszen a vállalkozás indításának és működésének feltételei mindenki számára elérhető, nemtől függetlenül. 

Akkor miért kell kiemelni a női csoportot és támogatni? 

Miért kell ezzel kiemelten foglalkozni? 

Azért, mert azok az előnyök, amire a nők szert tettek az elmúlt évtizedekben, pont a hátrányaik leküzdése miatt- iskolázottabbak, képzettebbek, a fizikai munkák háttérbe szorulása miatt több területen is jobban teljesítenek, mint a férfiak, mégis alacsonyabb bérért dolgoznak- vállalkozás indítására is ösztönözte őket. Igen ám, de az ember lánya nem tud kibújni a bőréből, a vállalkozó nőnek is női szerepe van a mindennapokban. Ez azt jelenti, hogy a munka-magánélet fenntartása vállalkozóként is ugyanolyan nehéz, mint munkavállalóként, hiszen a család ellátása így is a női szerep része. Hiába a vállalkozás gazdasági és adminisztratív feltételeinek egyenlősége, a férfi-női szerep egyenlőtlensége itt is megmutatkozik. Természetesen a cél nagyon nemes és a nők mindennapi jólétéhez nagyban hozzájárul, de van praktikus oldala is. A női vállalkozásokban nagy potenciál rejlik, de nem tud kibontakozni a hátrányok miatt. A nemzetgazdaságoknak szükségük van a női vállalkozók által képviselt megoldásokra, és a hozzáadott értékre. 

Az EU 5 támogatási területe női vállalkozások számára:

  1.  női üzleti működés
  2.  női foglalkoztatás elősegítése
  3. vállalkozásindítás ösztönzése
  4. nők felemelésének segítése
  5. vállalkozói készségek erősítése és fejlesztésüket